Thursday, 5 March 2015

RESEPI IKAN SINGGANG TERENGGANU


Bahan-bahan 
( untuk 2/3 orang makan )

2-4 potong ikan tongkol/kembung/aya  
(ikan lain pun boleh juga)
1 cm lengkuas
1 cm kunyit hidup
3-4 ulas bawang putih
2-3 bawang merah
3 keping asam keping
Garam secukup rasa
Bendi ( rebus asing dulu )
Serbuk kunyit sikit
Cili padi ikut citarasa
Pak ajinomoto secukup rasa
Air ( agak2 - kalau suka kuah banyak, lebihkan airnya)

Cara-cara :

Masukkan air ke dalam periuk dan masak sehingga hampir mendidih.
Kemudian, masukkan semua bahan -  lengkuas, kunyit hidup, bawang merah + putih yang telah dihiris , asam keping, garam , serbuk kunyit dan ajinamoto ke dalam periuk tadi.
Masuk ikan & rebus sehingga ikan betul2 masak, seterusnya cili padi & bendi ke dalam periuk.