Saturday, 7 March 2015

PESANAN KHIDMAT MASYARAKAT

7 FAKTA TENTANG KANSER


3 April 2003 | GENEVA -- Cancer rates could further increase by 50% to 15 million new cases in the year 2020, according to the World Cancer Report, the most comprehensive global examination of the disease to date. However, the report also provides clear evidence that healthy lifestyles and public health action by governments and health practitioners could stem this trend, and prevent as many as one third of cancers worldwide.


Anggaran Peningkatan Pesakit Kanser Seluruh Dunia pada Tahun 2020 Boleh Meningkat Sehingga 50% Iaitu Bersamaan Dengan 15 Juta Orang !
FAKTA 1 : APA ITU KANSER?

Badan kita di bina daripada jutaan unit yang di panggil sel.  Sel-sel ini adalah unit asas kehidupan.  Sel-sel sama jenis bergabung membentuk tisu dan seterusnya organ seperti jantung, hati, otak, paru-paru dansebagainya.
Kanser adalah penyakit yang berkaitan dengan sel.  Secara normal sel akan mati akibat peningkatan umur dan mengalami kecederaan.  Tubuh badan kita akan menggantikan sel-sel ini dengan jumlah dan jenis sel yang betul.  Kadang-kala sel-sel ini akan terus berkembang dan bertambah tanpa henti.  Sel yang tidak normal ini dinamakan tumor.  Tumor ini akan mengelilingi sel dan mengambil khasiat daripada sel.  Tumor ini  mungkin adalah kanser.  Sel-sel  kanser ini akan berkembang dan tersebar ke organ badan yang lain melalui saluran darah dan limpa.

Jenis-jenis Kanser dikalangan Wanita, Lelaki & Kanak-kanak :

Wanita : Kanser Payudara adalah penyebab utama kematian, seterusnya Kanser Paru-paru, Kanser Colorectal dan Kanser Pangkal Rahim, Uterus dan Ovari.

Lelaki : Kanser Prostate adalah penyabab utama kematian, diikuti oleh Kanser Paru-paru, Kanser Colorectal and Kanser Perut ( Stomach Cancer).

Kanak-kanak : Kanser yang biasa menyerang adalah Leukemia, Kanser otak dan Lymphoma.

FAKTA 2 : APAKAH YANG MENYEBABKAN KANSER?

Faktor Persekitaran - Karsinogen
Kehadiran agen penyebab kanser, iaitu karsinogen boleh bertindak sebagai faktor yang mampu mengubah DNA sesuatu sel dan menjadikannya sel kanser - berupaya membawa pelbagai perubahan genetik, termasuk pengaktifan onkogen dan penyahaktifan gen penekan tumor .

Jangkitan Virus
Terdapat sesetengah kumpulan virus yang mampu mencetuskan transformasi neoplastik pada sel yang telah terinfeksi. Kedua-dua kelas virus, iaitu sama ada virus DNA atau virus RNA boleh menyebabkan sel-sel yang terinfeksi menjadi sel kanser. Dalam kes Kanser Pangkal Rahim, virus HPV memainkan peranan dalam pembentukan kanser.

Merokok
Tabiat merokok juga telah dikenalpasti menjadi punca utama berlakunya kanser paru-paru. Risiko yang dihadapi adalah melebihi 20 kali ganda bagi perokok berbanding mereka yang tidak merokok. Bagaimanapun, individu yang tidak merokok sentiasa terdedah kepada asap rokok dan mempunyai risiko tiga kali ganda berbanding mereka yang bebas daripada gejala ini. Bahan karsinogenik yang terdapat dalam asap rokok menjadi punca utama kanser di samping bahan pencemaran alam sekitar yang boleh merosakkan kesihatan dan sistem pernafasan. Lebih daripada 4,000 jenis bahan kimialain yang beracun seperti hidrogen racun sianida, DDT, formaldehid dan sebagainya.
Bahan-bahan kimia ini boleh mengakibatkan pelbagai kanser terutamanya kanser yang berkaitan dengan mulut dan paru-paru!

Genetik
Penglibatan faktor genetik atau keturunan dikatakan juga antara faktor penyebab, kerana kelainan genetik melibatkan kehilangan gen penindas atau pengekspresan berlebihan onkogen yang berupaya menyebabkan terjadinya kanser paru-paru.

Radikal Bebas
SAINTIS percaya, kehadiran radikal bebas boleh mengancam kesihatan dan menjadi penyebab utama kepada pelbagai masalah kronik.Malah, kehadiran radikal bebas juga sering menjadi kebimbangan kerana ia dikatakan boleh mempercepatkan proses penuaan dan meningkatkan risiko penyakit seperti jantung, strok, kencing manis, artritis dan kanser.

Saintis juga menganggarkan lebih 3 Trilion radikal bebas menyerang sel badan kita setiap hari. Radikal bebas ialah atom atau molekul yang sangat aktif dan tidak stabil kerana mempunyai satu elektron tidak berpasangan dalam strukturnya.

Untuk menjadi stabil, atom atau molekul ini perlu mendapatkan satu elektron. Caranya ialah dengan mencuri satu elektron daripada molekul lain dan molekul ini pula akan menjadi radikal bebas kerana ia tidak lagi stabil.

Bagi mengembalikan kestabilannya, molekul kedua ini akan mencuri elektron daripada molekul lain dan proses ini akhirnya akan membentuk rantaian radikal bebas.

Rantaian reaksi spontan ini akan menyebabkan kerosakan fungsi sel dan boleh membawa kepada kematian awal sel berkenaan.

Dari mana datangnya radikal bebas ini? 

Radikal bebas dikenal pasti berpunca daripada beberapa sumber, iaitu:
 • Makanan tidak sihat — Makanan berlemak, bergoreng dan hangus (seperti kepingan hitam pada sate atau ikan bakar).
 • Minuman beralkohol.
 • Rokok — Sebatang rokok dikatakan membebaskan 3 trilion radikal bebas ke dalam sistem peredaran darah.
 • Tekanan — Semua bahan kimia dan sesetengah hormon endokrin menghasilkan radikal bebas.
 • Bahan kimia toksik (seperti racun serangga).
 • Sinaran ultra ungu.
 • Pencemaran alam sekitar.


Penghasilan radikal bebas berlaku sepanjang masa dan ia sukar dikawal.

Bagi mengimbangi kemusnahan sel akibat serangan radikal bebas ini, ramai penyelidik, terutama dalam bidang kesihatan dan kecantikan, berlumba-lumba mencipta barangan mengandungi antioksidan.

 Antioksidan adalah bahan yang dikenal pasti dapat menghapus atau melemahkan radikal bebas dengan mendermakan satu elektron atau mendermakan satu elektron kepada radikal bebas. Inilah caranya antioksidan bertindak menstabilkan radikal bebas, sekali gus melindungi kerosakan sel badan.

Antioksidan boleh ditemui dalam beratus bahan semula jadi, terutama sayur-sayuran dan buah-buahan. Pigmen yang memberi warna kepada sayur dan buah yang secara umumnya dipanggil fitokimia inilah sumber antioksidan terbaik. Inilah sebabnya kita disaran mengambil lima hingga sembilan hidangan sayur-sayuran dan buah-buahan setiap hari.

Bagaimanapun, dalam keadaan hidup kita hari ini, saranan pakar pemakanan itu sukar diamalkan. Apatah dengan kaedah penyediaan makanan yang kurang baik, bahan antioksidan boleh hilang begitu saja.


FAKTA 3 : APAKAH SIMPTOM BARAH ?
Kebanyakan barah pada awalnya dikesan sama ada tanda atau simptom timbul atau melalui pemeriksaan. Tidak satupun merupakan diagnosis mutlak dan biasanya memerlukan biopsi. Sesetengah barah dikesan secara tidak sengaja semasa pemeriksaan kesihatan ke atas masalah lain yang tidak berkait.

Tanda-tanda dan simptom.

Biasanya simptom barah boleh dibahagikan menurut tiga kumpulan:

Simptom tempatan: 
- biasanya bonggol atau ketulan luarbiasa (tumor), pendarahan hemorrhage, sakit dan/atau ulser. Tekanan kepada tisu sekeliling mungkin menyebabkan simpom seperti demam kuning.

Simptom metastasis (merebak):
- kelenjar limfa, batuk dan hemoptysis, hepatomegali (hati bengkak), sakit tulang, tulang berkenaan retak dan simptom neurologi. Walaupun barah lanjut mungkin menyebabkan sakit, ia bukannya tanda pertama.  
                                                                        
Simptom sistemik: 
- penurunan berat badan, anoreksia dan kakheksia (kurus), peluh berlebihan (peluh malam), anemia dan phenomena paraneoplastik khusus, contoh. keadaan khusus yang disebabkan oleh barah akif, seperi thrombosis atau perubahan hormon.

Setiap senarai di atas boleh disebabkan oleh pelbagai keadaan (senarai yang dikenali sebagai [[diagnosis pembezaan]). Barah mungkin punca biasa atau luarbiasa setiap senarai.


FAKTA 4 : BAGAIMANA MENGESAN KANSER LEBIH AWAL?


Strategi pengesanan awal yang diterima pakai termasuk:

 • Pemeriksaan payu dara sendiri ( breast self-examination ) dan penyaringan mammogram berkala
 • Pap smear
 • Pemeriksaan kerandut zakar sendiri ( testicular self-examination) – untuk lelaki berusia 15 tahun
 • Pemeriksaan prostat +/- aras serum asid phosphatase
 • Ujian darah tahunan untuk mengesan antigen khusus prostat (prostate specific antigen ).
 • Ujian darah najis okult ( fecal occult blood test ) atau ujian najis guaiak (stool guaiac testing) dan kolonoskopi (usia melebihi 50, atau lebih awal sekiranya terdapat faktor risiko)FAKTA 5 : MAKANAN-MAKANAN YANG BOLEH MENYEBABKAN KANSER


1.  Makanan yang di BBQ

2. Makanan yang di goreng dengan lebih minyak seperti goreng pisang, keledek, kentang fries & wedges, kerepek.

3.  Daging yang dimasak dengan api atau suhu yang sangat tinggi.

4.  Makanan yang diawet , berlebihan garam atau nitrate.
Contoh : makanan tin, telor & sayur masin, sausage, daging salai.

5. Nasi yang disimpan lama. ( mengandungi aflatoksin )

6. Makanan yang berkurangan serat dan tinggi lemak trans.

7.  Jangan makan roti yang telah berkulat dan roti yang disimpan lebih 2 hari dalam cuaca panas untuk mengelakkan kanser hati.

8. Elakkan memakan seperti hati, buah pinggang dan otak lembu.

9. Elakkan produk-produk tenusu kerana kebanyakkan lembu diberi suntikan Growth Hormon dimana Growth hormon ini menyokong kepada pengembangan kanser sel.

10. Kurangkan makanan-makanan yang bergula.

l1. Kurangkan pengambilan makanan yang mengandungi MSG.


FAKTA 6 : RAWATAN KANSER


Rawatan barah biasanya melibatkan pembedahan untuk membuang tumor dan kelenjar limfa berhampiran yang mungkin dijangkiti barah, digabung bersama terapi radiasi dan ( chemotherapy ). Dua rawatan terakhir mensasarkan sel dalam tubuh yang membiak dengan pantas. Ini termasuk sel barah tetapi juga membabitkan sel sihat, yang merupakan sebab sampingan yang buruk dari rawatan ini.

 • Pembedahan
 • Chemotherapy
 • Terapi radiasi
 • Immunoterapi
 • Terapi cytoluminescent (CLT)
 • Rawatan ujian barahFAKTA 7 : PEMAKANAN TAMBAHAN UNTUK KANSER


ALPHA LIPID™ LIFELINE™ 
Alpha Lipid KOLOSTRUM GRED TERTINGGI DI DUNIA SARAPAN BIJAK ABAD INI!

Sihat Secara Semulajadi Untuk Anda Seisi Keluarga. Sangat berkesan untuk :.
1.Asma , 2.Arthritis, 3.Allergy, 4.Buasir, 5.Buah Pinggang, 6.Denggi ,7.Ezema, 8.Fybroid , 9.Gout , 10.Gastrik, 11.Haid12.Hepatitis B/C , 13.Jerawat 14.Jangkitan Kuman, 15.Kayap, 16.Kanser, 17.Kencing Manis, 18.Keletihan , 19.Leukimia , 20.Masalah paru-paru , 21.Masalah usus , 21.Migrain , 22.Resdung , 23.Stroke/Lumpuh , 24.Sakit Sendi , 25.Sakit Puan , 26.Sawan , 27.SLE/Lupus , 28.Sakit Kulit , 29.Ketumbuhan , 30.Thyroid , 31.Demam Campak , 32.jantung , 33.TB , 34.Parkinson , 35.Ulser, 36.Lemah Tenaga Batin, 37.Stress, 38.Bersalin/Wanita Mengandung , 39.Sakit Tua , 40.Masalah Haid / Kesuburan / memberi kesan positif kpd.bayi, 41.Ahli bina badan/Ahli sukan / dapat meningkatkan daya ingatan/IQ , 42.Awet muda, 43.Kekurangan oksigen dalam darah , 44.dan banyak lagi...

KELEBIHAN ALPHA LIPID LIFELINE


1. Mengandungi antibody untuk melawan pelbagai jenis penyakit, virus, bakteria dan pathogen
2. Meningkatkan daya tahan melawan penyakit
3. Kadar penyerapan yang tinggi dan cepat
4. Mengandungi vitamin dan zat galian semulajadi yang mencukupi untuk keperluan harian
5. Mengandungi Faktor Pertumbuhan yang penting untuk proses pemulihan sel dan anti-penuaan(awet muda)
6. Sesuai untuk ibu mengandung dan juga yang sedang menyusukan anak
7. Membantu mengurangkan berat badan dan mengawal kandungan gula dalam darah
8. Membantu memulihkan pelbagai jenis penyakit seperti kencing manis, darah tinggi, gout, hepatitis, ketidaksuburan, kurang darah dan pelbagai khasiat lain untuk manusia .

Maklumat & testimoni ALPHA 
LIPID layari www.newimageasia.com.my 

Maklumat tentang Kolostrum layari www.colostrumresearch.org

Contact me for details & further info..


☎️@ 📲 wHaTsaPP +60192346045 tO orDeR

ReTaiL pRiCe :
💰 RM235 uNtuK seMeNaNjunG.
💰 RM245 uNtuK saBaH/saRaWaK.

meMbeR pRiCe :
YuRaN aHLi uTk seuMuR : 💰 RM60
💰 RM190 uNtuK seMeNaNjunG.
💰 RM200 uNtuK saBaH/saRaWaK.

PROMO PRICE FOR TODAY inc pOstaGe : 
 RM180.00 uNtuK seMeNaNjunG.
 RM190.00 uNtuK saBaH/saRaWaK.
 
* seLaGi stOcK maSiH aDa


P/S : PLS CONTACT ME & ASK FOR ANY OFFER PRICE ( serious buyer only )
TESTIMONI


Puteri Nur Keisha Amani Binti Mohd Razif
- Kanser Pundi Kencing tahap 3
- 2 tahun 
- Johor Bharu
- 03 Mac 2015


Ketika masih sihat

Alhamdulillah ... berat badan dari 8.5 kg, naik ke 10 kg


Happy dapat main
Selera makan bertambah ... Alhamdulillah
Saya sentiasa menunggu berita gembira dari ayah adik Puteri Nur Keisha Amani 

Sekira anda ingin membantu :

MOHD RAZIF BIN AHMAD
Tel : +6011 3249 7344
MAYBANK : 1511 4671 5486